2024-04-27 07:27:10 | Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/safetyho/public_html/framework/classes/database.php(1) : eval()'d code on line 2 safety home Első hír
Gondoskodjon otthona biztonságáról!
Gondoskodjon otthona biztonságáról!

Tények, tévhitek a szénmonoxidról

Több éves országos szintű szerelési és értékesítési tapasztalatunkból arra következtettünk, hogy az európai szintől és gondolkodástól ma Magyarország igencsak messze áll, ennek eredménye, hogy éves szinten az egyik legmagasabb átlagot hozzuk a mérgezések halálesetek számában! Ez nagy részben köszönhető az itthoni gázszerelők hanyag és sokszor alap színtű szakértelmének a kéményseprők vizsgálatának elmaradásának, emberi felelőtlenségnek, de legtöbb esetben pusztán a  véletlennek!

A szén-monoxid-mérgezés szén-monoxid gáz belélegzése okozta mérgezés, amely akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet.

A szén-monoxid-mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, szabad légutakat biztosítani és szükség esetén lélegeztetni. A szénmonoxid ellepte helyiséget gyorsan ki kell szellőztetni. Szénmonoxid-mérgezés esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy segítés helyett saját maga is bajba kerüljön.

Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és Egyesülete elnöke 2009. október 14-én így tájékoztatott: Budapesten 44 ezer veszélyes kémény van, ezekből 23 ezer bármikor szénmonoxid-mérgezést okozhat, és majdnem százezer budapestit veszélyeztetnek. Országosan százezer is lehet a veszélyes kémények száma.

A szénmonoxid-koncentráció emelkedése szén-monoxid jelzővel jelezhető.

Az Amerikai Egyesült Államok Fogyasztói Termék Biztonsági Felügyelete legalább egy szénmonoxid riasztó felszerelését ajánlja minden lakásban (illetve a lakás minden szintjén), Magyarországon azonban nem terjedtek el ezek a műszerek. Hazánkban minden évben több száz szénmonoxid-mérgezés történik és több tucatnyian halnak meg! A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik.Könnyebb a levegőnél így felfele száll és fenről kezdi meg a telítődés. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező.

Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége. Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szénmonoxidnak mintegy fele távozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a mérgezést szenvedő elhagyja a dúsult szén-monoxid tartalmú helyet, enyhülhetnek a tünetek. A mérgezés ettől még nehezebben ismerhető fel, és a súlyos balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a szén-monoxid hatásának kitettek nem változtatnak helyet.

Vissza

Gázrobbanás az budapesti Pacsirtamező utcában

Gázrobbanás az budapesti Pacsirtamező utcában

2013-08-07

Gyerek életét veszélyeztette a szénmonoxid riasztó hiánya

Egy gyermeket szállítottak kórházba szénmonoxid mérgezés miatt.

2013-08-01

Szénmonoxid mérgezés Budapesten

Négy felnőttet és két gyereket szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával szombaton késő este Budapesten.

2013-08-01
Összes megtekintése >